Gratis verzending voor bestellingen vanaf 120 euro bestelwaarde
Voertuigselectie op KBA-nummer
NL
    Of
    Of selecteer voertuig volgens criteria:

    De aandrijfas vervangen – Hoe, wanneer en wat kost het?

    De verbindingen van de aandrijfas en de stofhoezen zijn de spreekwoordelijke breekpunten van de aandrijfas. (Afbeelding: kfzteile24 Profi-Schrauber @youtube.com)

    Inhoud

    Functie van de aandrijfassen

    Hoe lang gaan aandrijfassen mee?

    Hoe herken je een defecte aandrijfas?

    Hoe vervang je de aandrijfas?

    Hoeveel kost het om de aandrijfassen te vervangen?

    Het vervangen van de aandrijfasverbindingen bespaart kosten

    Functie van de aandrijfassen

    De energie die nodig is om een auto voort te stuwen, wordt in auto's met een verbrandingsmotor centraal opgewekt en met behulp van een aangesloten versnellingsbak omgezet naar gelang de rijsituatie en energiebehoefte. De aandrijfassen zorgen ervoor dat de kracht uiteindelijk de wielen bereikt. Enerzijds worden ze op de uitgaande assen van de versnellingsbak geschroefd, en anderzijds worden ze via wiellagers gemonteerd zodat de as rond kan blijven draaien en toch verbonden blijft met de auto. Zonder aandrijfassen zou er dus geen wrijvingsverbinding tussen de motor en de wielen kunnen zijn. In vrijwel iedere auto bevinden zich aandrijfassen, hoewel nieuwe studiemodellen voor e-auto's ook proberen de aandrijfassen uit het ontwerp te laten. In dit geval heeft ieder wiel een eigen elektromotor, zodat er geen krachtoverbrengende as meer nodig is voor de centraal opgewekte energie. 

    Hoe lang gaan aandrijfassen mee?

    Aandrijfassen zijn zware en zeer duurzame componenten, meestal van staal. Ze worden met behulp van verschillende processen bijzonder gehard en beschermd tegen roest. Dit is ook nodig, omdat de aandrijfassen koppels over moeten kunnen overbrengen die tot meerdere honderden Nm kunnen bedragen, en daarnaast ook hoge toerentallen aan moeten kunnen. Hierbij mogen ze niet vervormen of afscheuren. Tegelijkertijd bevinden deze onderdelen zich aan de bodem van de auto, waar ze aan spatwater blootgesteld worden, en dus aan veel roestopwekkende deeltjes zoals vuil, water en zout. De moeite die autoproducenten steken in het ontwikkelen van de aandrijfassen werpt zeker vruchten af als het aankomt op de levensduur of duurzaamheid van de onderdelen. Een aandrijfas gaat normaal gesproken een gehele levensduur van de auto mee, zonder te hoeven worden vervangen.

    In de praktijk ziet het er vaak helaas ietsjes anders uit, omdat aandrijfassen ondanks hun robuuste ontwerp ook zwakke punten hebben. Vooral de verbindingen blijken gevoelige onderdelen te zijn, bijvoorbeeld als de stofhoezen beschadigd zijn en water binnen kan dringen. Het vet wordt weggespoeld en overmatige wrijving veroorzaakt dan slijtage, wat uiteindelijk te horen is.

     

    Om ervoor te zorgen dat de aandrijfassen niet kromtrekken bij hoge toerentallen en koppels, worden ze zeer robuust ontworpen.

    Bekijk hier onze aandrijfassen! 

    Hoe herken je een defecte aandrijfas?

    Defecte aandrijfassen kunnen zeer verschillende symptomen vertonen. Dit is afhankelijk van het voertuig- en asontwerp, maar meestal treden er krakende, zoemende of raspende geluiden op die soms luider en soms stiller worden, afhankelijk van het toerental. Ook in bochten kan het geluid soms meer opvallen. Afhankelijk van de ernst van het defect, kunnen ook trillingen in het stuur of de pook te voelen zijn. Het wiellager en de versnellingsbak kunnen dergelijke onregelmatigheden in de draaibewegingen niet langdurig aan zonder zelf beschadigd te raken. Het kan daarnaast gevaarlijk worden als het vet op de verbindingen van de aandrijfas uitlekt en op de remschijven terechtkomt, waardoor de remwerking beïnvloed wordt. Controleer daarom regelmatig de wielkast om te kijken of je vettige afzettingen kunt zien. Helaas kun je de stofhoezen zelf over het algemeen alleen zien vanuit een put of met behulp van een hefplatform.

    Hoe vervang je de aandrijfas?

    Het vervangen van de aandrijfas kost redelijk wat moeite. Het grootste knelpunt is meestal de centrale schroef, die vastgezet wordt met een hoog koppel en na verloop van tijd gaat roesten. Je hebt een lange hendel en stevig gereedschap nodig om deze schroef los te maken. De krachten die hierbij optreden zijn zo groot dat zelfs professioneel gereedschap kan scheuren. Dus wees voorzichtig. Vervolgens wordt de aandrijfas losgemaakt met een verlengstuk op de versnellingsbak. De schroeven worden vervangen. Dan moet de aandrijfas nog uit het wiellager vrijgemaakt worden, als dit niet lukt door krachtig te trekken of te schudden. Met geschikt trekgereedschap, waarbij de wielbouten gebruikt worden als ondersteuning, kan de asbuis geleidelijk uit het wiellager worden gedrukt. Zorg ervoor dat het gereedschap hierbij correct geplaatst wordt en dat de aandrijfas niet geklemd raakt. De nieuwe as wordt vervolgens in de omgekeerde volgorde weer gemonteerd, waarbij de juiste koppels en draaihoeken, zoals opgegeven door de fabrikant, alsook nieuwe schroeven gebruikt worden.


    In sommige gevallen moet de aandrijfas uit het wiellager worden gedrukt. Dit is een stuk makkelijker met een hefplatform en speciaal gereedschap.

    Hoeveel kost het om de aandrijfassen te vervangen?

    De kosten voor het vervangen van de aandrijfas worden enerzijds bepaald door de kosten voor de as zelf, het extra montagemateriaal en de stofhoezen. Daarnaast komen er natuurlijk nog garagekosten bij kijken, omdat het niet aanbevolen wordt om dit onderdeel thuis te vervangen. Afhankelijk van de auto en hoe makkelijk het is om de aandrijfas te bereiken, kun je rekenen op kosten tussen de €1.000 en €2.000 euro voor de vervanging (als je de assen aan beide kanten vervangen moet). Als je een auto met vierwielaandrijving hebt, moet je over het algemeen rekenen met nog hogere kosten.

    Het vervangen van de aandrijfasverbindingen bespaart kosten

    Het is niet altijd nodig om de hele aandrijfas te vervangen. Als alleen de verbindingen zijn beschadigd, kun je de as verwijderen, de verbindingen vernieuwen en het oude auto-onderdeel opnieuw inbouwen. Vergeet hierbij niet om alles goed in te vetten. Natuurlijk kun je ook dit werk beter aan een expert overlaten. Daarom raden wij aan om prijzen en aanbiedingen van verschillende garages te vergelijken en hoogwaardige aandrijfassen of -verbindingen goedkoop online te kopen bij ons, en de auto vervolgens naar de werkplaats te brengen.