Gratis verzending voor bestellingen vanaf 120 euro bestelwaarde
Voertuigselectie op KBA-nummer
NL
  Of
  Of selecteer voertuig volgens criteria:
  Autoprofessionals aan de telefoon Bestelling & advies:

  +31 800 2224447

  Ma - do 08:00 - 14:00 uur

  Gloeibougies voor dieselvoertuigen goedkoop kopen

  Gloeibougies of gloeistiften worden alleen gebruikt in dieselvoertuigen en worden in de literatuur aangeduid als gloeistiftbougies. Hun taak is om het koud starten van een dieselmotor te verbeteren en zo schadelijke emissies te verminderen. Gloeibougies zorgen ook voor een soepel en stabiel stationair draaiende dieselmotor. De behoefte aan gloeibougies komt voort uit het feit dat in een koude motor met ijzige cilinderwanden onder bepaalde omstandigheden de zelfontbrandingstemperatuur van de brandstof door de compressie niet langer bereikt wordt. Zelfs als starten in de winter nog mogelijk zou zijn, zou dit leiden tot een hoge uitstoot aan verontreinigende stoffen. Om deze negatieve gevolgen van lage temperaturen te voorkomen, worden starthulpsystemen gebruikt. Gloeibougies voor de verbrandingskamer worden veel vaker gebruikt dan gloeidraden of hot-spots in de inlaatpijp.

  Gloeibougies zijn essentiële auto-onderdelen van elke dieselauto


  Glühkerze wechseln


  Opbouw van gloeibougies

  Gloeibougies zijn meestal gemaakt van een dunne, taps toelopende stalen buis. Binnenin de gloeibougie bevinden zich een verwarmingsspiraal en een besturingsspoel, evenals isolerend poeder, pakkingen en isoleerschijven. De gloeidraad wordt geactiveerd via een verbindingsbout. De elektrische energie stroomt eerst door de nikkeldraad van de stuurspoel om de verwarmingsspiraal in de bovenkant van de gloeibougie te doen gloeien. Het principe is vergelijkbaar met dat van een gloeilamp. Natuurlijk wordt de stuurspoel ook warm, maar deze heeft een andere temperatuurcoëfficiënt. De warmte die zich verspreidt, verhoogt de weerstand van de stuurspoel, zodat er minder stroom naar de verwarmingsspiraal kan stromen. Het systeem regelt zich op deze manier zelf bij een gelijkblijvende spanning en de gevoelige verwarmingsspiraal kan niet oververhit raken. Zelfregulerende gloeibougies bereiken binnen 2 tot 7 seconden een gloeitemperatuur van 850° Celsius en blijven doorgloeien bij lagere temperaturen, met een elektrisch vermogen tussen 100 en 120 watt.

  Gloeitijdaansturing

  Uiteraard heeft elke cilinder een gloeibougie nodig om het best mogelijke startgedrag te bereiken. Om dezelfde reden wordt het gloeien van de gloeistiften meestal geregeld door een elektronische eenheid, die op basis van de koelvloeistoftemperatuur detecteert of activering van de gloeistiftbougies nodig is of niet. Er zijn drie gloeifasen:

  Voorgloeien

  Zodra de bestuurder de contactsleutel in stand 1 draait, begint de gloeibougie-besturingseenheid met het berekenen van de voorgloeitijd op basis van de waarden van de koelvloeistoftemperatuursensor. Als de temperatuur van de koelvloeistof een vooraf bepaalde waarde (meestal 60° C) overschrijdt, wordt er niet voorgegloeid.


  Verwarmen bij de start

  Nadat het voorgloeien is voltooid, gaat het bijbehorende controlelampje uit in het instrumentenpaneel. De gloeibougiebesturingseenheid zorgt voor nog eens 5 seconden gloeien van de bougies, dus de bestuurder moet de motor starten kort nadat het lampje uitgaat.

  Nagloeien

  Door nagloeien wordt de temperatuur op het optimale niveau gehouden. Het proces wordt meestal onderbroken zodra motorbelasting wordt gedetecteerd door de geopende stationair schakelaar. De nagloeifase wordt ook beëindigd wanneer de koelvloeistoftemperatuur 60° C overschrijdt of een maximum van 3 minuten is verstreken.

  Elektronisch gestuurde gloeibougies

  Bij elektronisch gestuurde gloeibougies is de stuurspoel ingekort en wordt de voor 5 tot 8 volt ontworpen gloeibougie pulsbreedte-gemoduleerd kort blootgesteld aan een overspanning van 11 volt. Dit leidt tot een snelle temperatuurverhoging tot 1000° C, waarbij elektronisch gestuurde gloeibougies zeer comfortabel zijn voor de bestuurder. Na 2-4 seconden is de gloeitemperatuur al bereikt en is een directe start, zelfs bij lage temperaturen, zonder vertraging mogelijk. Om overbelasting van het elektrische systeem van de auto te voorkomen, worden de gloeibougies elk na elkaar voor slechts korte tijd geactiveerd. Een verdere ontwikkeling zijn keramische gloeibougies, waarvan het verwarmingselement niet langer een spiraal is, maar volledig bestaat uit geleidend keramiek. Deze gloeien nog sneller tot maximaal 1250° C aan de bovenkant en worden gebruikt in auto's met automatische start-stopfunctionaliteit. Tenslotte kunnen moderne gloeistiften ook de druk in de verbrandingskamer detecteren en doorsturen naar de regeleenheid. Daar wordt het signaal verwerkt en geïnterpreteerd.
  Vervangen van gloeibougies

  Gloeibougies worden blootgesteld aan hoge thermische belastingen en worden om de 50.000 tot 150.000 kilometer vervangen. Laat de vervanging over aan een gekwalificeerde garage, want zowel het verwijderen als het inzetten van nieuwe gloeistiften vereist vaardigheid. Vanwege de hoge verbrandingsdruk kan onder bepaalde omstandigheden vercooksing plaatsvinden, zodat de gloeibougies niet met het voorgeschreven ontkoppelingskoppel kunnen worden losgeschroefd. In dat geval moet de motor warm worden gedraaid en moet er een speciaal oplosmiddel worden aangebracht. Te veel kracht kan ertoe leiden dat de gloeibougies doldraaien en hoge kosten met zich meebrengen. Wanneer de gloeibougies zijn verwijderd, moet het gloeikanaal grondig worden gereinigd, voordat de nieuwe gloeistiften worden ingeplaatst. De functie van elke gloeibougie wordt vervolgens met een geschikt testapparaat gecontroleerd.

  Gloeibougies bij Carpardoo kopen

  Als specialist in de distributie van auto-onderdelen, bieden wij je vanzelfsprekend ook een groot assortiment gloeibougies voor je dieselauto aan. Je hebt de keuze uit merkproducten van gerenommeerde fabrikanten zoals Bosch, NGK, febi bilstein, Beru of Blue Print, die je bij Carpardoo voordelig kan kopen. Let op de prestatiegegevens en het juiste ontwerp voor je voertuig, of bel ons. Je kan er zeker van zijn dat je altijd de juiste gloeistift koopt. Mocht de gloeibougie toch niet passen, dan kan je gebruikmaken van ons 100 dagen retourrecht. Zo loop je geen enkel risico. Na de bestelling worden de producten verpakt en meestal binnen een werkdag verzonden. We hebben meer dan 1,5 miljoen onderdelen op voorraad. Deze betrouwbaarheid waarderen ook garages en pechhulpdiensten. Probeer ons uit!

  De voordelen van Carpardoo

  • Auto onderdelen van A-merken
  • Scherpe prijzen
  • Onderdelen op kenteken zoeken
  • 100 dagen retourrecht
  • Verzending binnen een werkdag