Gratis bezorgd vanaf € 120
Voertuigselectie op KBA-nummer
NL
    Of
    Of selecteer voertuig volgens criteria:

    Welke olie heeft mijn auto nodig?

    Als het gaat om het verversen van de olie vragen veel autobezitters zich af welke olie de juiste is. Bij deze keuze kan het merk van de olie in principe buiten beschouwing worden gelaten en ook de prijs vormt meestal geen duidelijke indicatie voor de kwaliteit. Richt je in plaats daarvan op de SAE-viscositeitsklasse, de API-classificatie en de ACEA-specificatie. Sommige autofabrikanten hebben ook hun eigen criteria geformuleerd waaraan de olie moet voldoen. Deze informatie vind je in de gebruiksaanwijzing of in het serviceboekje van je auto. Mocht je deze op dit moment niet bij de hand hebben, kun je het beste direct contact opnemen met de fabrikant of een online gegevensbank raadplegen.


    OPGEPAST!

    De onjuiste olie kan motorschade veroorzaken. Aangezien de schade door nalatigheid is veroorzaakt, valt deze schade meestal niet onder de garantie en is het waarschijnlijk dat de verzekeringsmaatschappij enige compensatie zal weigeren.

    Welke functies heeft de motorolie?

    In de motor wordt olie niet alleen gebruikt voor smering. Wrijvingsreductie en slijtagepreventie zijn natuurlijk belangrijk, maar de olie werkt ook als koelmiddel, omdat niet alle motoronderdelen de warmte direct naar de koelvloeistof of de omgevingslucht kunnen afvoeren. Olie beschermt tegen corrosie, dempt het geluid en zorgt zelfs voor de fijne afdichting tussen zuigerveer en cilinderwand. Door slijtageresten, afzettingen en verbrandingsresten mee te nemen, die vervolgens in de oliefilter vast komen te zitten, heeft de olie uiteindelijk ook een reinigende functie.


    Waarom is viscositeit zo belangrijk?

    Viscositeit is de stromingsweerstand van een vloeistof, waarvan de term traagvloeibaarheid is afgeleid. De viscositeit heeft een significante invloed op het stromingsgedrag. Laagviskeuze oliën verspreiden zich snel naar alle hoeken, terwijl hoogviskeuze oliën een stabielere laag vormen. Afhankelijk van het motorconcept kan het ene of het andere beter zijn en alleen de fabrikant weet welke eigenschappen de olie moet hebben voor een specifieke motor. Viscositeit is dus geen kwaliteitscriterium voor olie. Om alles letterlijk soepel te laten lopen, moet de olie alle bewegende onderdelen en lagers bereiken en de bovengenoemde functies vervullen. De oliedruk mag echter niet te hoog worden, omdat anders de afdichtingen van de motor beschadigd raken. Olie ontsnapt dan door overbelaste afdichtingen en vervuilt het milieu. Als je het lek negeert, loop je het risico de motor te beschadigen.


    Wat betekent de SAE-viscositeitsklasse?

    De SAE-classificatie van de Society of Automotive Engineers wordt sinds 1911 samengesteld. De motorolie wordt geclassificeerd volgens de norm SAE J300. De traagvloeibaarheid van de olie wordt gemeten in mm²/s bij 100°C. Deze waarde is aanzienlijk lager dan de temperaturen in de werkende motor en dient alleen standaardisatiedoeleinden.



    Omdat alle vloeistoffen steeds viskeuzer worden naarmate de temperatuur daalt, maar de olie pompbaar en vloeibaar moet blijven, specificeert de SAE J300-standaard ook een maximale viscositeit. Dit is met name relevant in de winter en in noordelijke klimaten. De laagste temperatuur waarbij de olie nog steeds aan de voorwaarden voldoet kan door een test worden bepaald. Hoe lager de waarde, hoe beter de olie ook geschikt is voor temperaturen onder nul.



    Olie verversen

    De huidige multigrade-oliën kunnen over het algemeen gedurende de hele zomer en winter worden gebruikt. Een voorbeeldolie met de classificatie 15W-40 kan worden gebruikt tot -25°C en heeft een gemiddelde viscositeit. De olieverversing is niet langer gebaseerd op het seizoen, maar op het verouderingsproces van de olie. Let op de door de fabrikant aangegeven vervangingsintervallen en kijk op carpardoo.nl. Daar vind je altijd geschikte en gunstige oliën voor alle gangbare automerken.


    Wat betekenen ACEA, API, ILSAC, JAMA of JASO?

    Achter deze afkortingen gaan lobbyverenigingen van de automobielindustrie schuil die motoroliën classificeren voor hun respectievelijke markten. Voor Europese voertuigen is de ACEA (Association des Constructeurs Européens d'Automobiles) van bijzonder belang, die echter ook rekening houdt met de Amerikaanse testritten van de API (American Petroleum Institute) om de overdraagbaarheid van de resultaten te verzekeren. Indelingen naar ILSAC, JAMA en JASO zijn vooral in Azië relevant.