Het uitlaatsysteem vervangen


Inhoudsopgave

Bekijk ons assortiment uitlaat onderdelen!

De uitlaat in het kort

  • De uitlaat van een auto wordt ook wel uitlaatsysteem genoemd en heeft drie fundamentele taken. De uitlaatgassen van het verbrandingsproces moeten zonder gevaar worden afgevoerd en de geluiden die daarbij ontstaan moeten verminderd worden. Ter bescherming van het milieu en om gezondheidsredenen moet het uitlaatsysteem ook schadelijke stoffen zoals koolmonoxide, stikstofoxide en koolwaterstoffen reduceren.
  • Een uitlaatsysteem bestaat gewoonlijk uit een uitlaatspruitstuk dat direct met de cilinderkoppen is verbonden, verschillende buizen die de uitlaatgassen verder leiden, de katalysator die de schadelijke stoffen omzet, alsmede één of meerdere geluiddempers plus een eindpijp.
  • Ook lambdasondes die voor de lambdaregeling noodzakelijk zijn zodat de katalysator goed kan functioneren, kun je als onderdeel van het uitlaatsysteem bij Carpardoo voordelig online kopen.

Taak van het uitlaatsysteem

Bij de verbranding van het brandstof-luchtmengsel in de cilinders van de motor wordt chemische energie omgezet in warmte en kinetische energie, dat als draaimoment de auto aandrijft. Maar als afvalproduct van dit proces ontstaan ook uitlaatgassen, die deels zeer giftige schadelijke stoffen bevatten. De taak van het uitlaatsysteem is om deze gassen verder te leiden, schadelijke stoffen te neutraliseren en de schokgolven die door de verbranding ontstaan te dempen.


Afvoeren van de uitlaatgassen

De schadelijke stoffen die het uitlaatgas bevat zijn gevaarlijk voor mens en milieu. De uitlaat moet derhalve absoluut dicht zijn om het binnendringen van de gassen in het interieur van de auto te voorkomen. Alleen in een dicht systeem kan het uitlaatsysteem de rest van zijn taken volledig vervullen.


Katalyse van de schadelijke stoffen

Koolmonoxide, stikstofoxide en onverbrande koolwaterstoffen worden door een wettelijk voorgeschreven 3-weg-katalysator geneutraliseerd en omgezet in stikstof, water en kooldioxide. De aansturing gebeurt door lambdasondes waarbij de regelsonde vóór de katalysator ingebouwd wordt en de controlesonde erachter.


Demping van de geluiden

De uitlaatgassen staan bij het openen van de uitlaatkleppen van de cilinder onder hoge druk en zouden met een harde knal exploderen. Het geluidsniveau zou zonder demping slechts minimaal onder de menselijke pijngrens komen te liggen en moet daarom door geluiddempers worden gereduceerd. De wetgever heeft recentelijk maximumwaarden van 74 (benzine-auto) resp. 75 decibel voor diesel-voertuigen voorgeschreven.

De taken van het uitlaatsysteem veroorzaken een vermindering van de prestaties van een auto, omdat uitlaatgassen die niet vrij kunnen ontsnappen een tegendruk produceren. Het doel van de ontwikkeling van complete uitlaatsystemen is om deze fysieke wetmatigheid zo gering mogelijk te houden.


Katalysator en lambdasonde

De katalysator in de auto heeft als taak om gevaarlijke stikstofoxide, koolstofmonoxide en onverbrande koolwaterstoffen te neutraliseren. Samen met de lambdasonde beschermt de katalysator het milieu.


Geluiddempers

Afhankelijk van de positie van de geluiddemper binnen het uitlaatsysteem kan men de voor-, midden- of einddemper onderscheiden, die naargelang het dempingsconcept van de auto op verschillende manieren werken. Reflectiedempers blokkeren door hun constructie de zich uitbreidende schokgolven en kaatsen een deel terug. Door de overlapping van de golven (interferentie) heffen de amplitudes elkaar gedeeltelijk op. Het geluid wordt verminderd. Absorptiedempers werken fundamenteel anders en ''slokken'' door hun poreuze materiaal de geluidsemissies op. Daar wordt de geluidsenergie opgenomen en door wrijving in warmte omgezet. Beide dempingsconcepten worden doorgaans gecombineerd. Zelfs in één enkele geluiddemper kunnen beide concepten zijn ingebouwd.


Kwaliteit en service van Carpardoo

Als specialist met jarenlange ervaring in de handel met auto onderdelen en accessoires hecht Carpardoo veel waarde aan kwaliteit. Wij werken daarom samen met gerenommeerde merkfabrikanten zoals Tenneco (Walker), Bosch, Blue Print, NGK, Febi Bilstein of Motair. Ook de kwaliteit van onze bijzonder voordelige Superdeal-aanbiedingen wordt regelmatig gecontroleerd. De bestelde artikelen kunnen vaak snel geleverd worden omdat wij altijd meer dan een miljoen auto-onderdelen op voorraad hebben in ons magazijn in Duitsland. Bovendien hanteren wij maar liefst 100 dagen retourrecht, zodat jij zonder risico, veilig en comfortabel vanuit huis kunt shoppen.


Wij maken gebruik van cookies om onze sites betrouwbaar en veilig te laten werken en om je relevante inhoud te laten zien. Hiervoor verzamelen wij gegevens over onze gebruikers en over de manier waarop zij gebruikmaken van ons aanbod en met welke apparaten zij dit doen.

Als je 'Oké' zegt, ga je hiermee akkoord en geef je ons toestemming om deze gegevens aan derden door te geven, bijvoorbeeld aan onze marketingpartners. Dit houdt eventueel ook het verwerken van je gegevens in de VS in. Je kunt jouw instellingen op elk moment weer aanpassen. Meer informatie hierover vind je in onze privacyverklaring.